top of page
Search

Turime nuolat budėti, kad liudytume žmonių su intelekto negalia dovanas: Arkos bendruomenės

Updated: Oct 18, 2023


Dalinamės trečiu pokalbiu Marijos radijuje su seserimi Daiva K. Kuzmickaite. Šį kartą tema - darbas su žmonėmis turinčiais intelekto negalią. Pokalbyje dalyvauja KSI Forumo organizacijų atstovai - Kauno Arkos gyvenimo namų vadovas Karolis Marcinkevičius, Kauno Arkos gyvenimo namų bičiulė Edita, Vilniaus Arkos gyvenimo namų Betzata vadovė Teresa Bugaitė.

Štai kelios pokalbio ištraukos:


„Kuriame gyvenimą kartu, suteikiam erdvę, ir siekiam pilnaverčio gyvenimo, kuris visiems yra būtinas ir svarbus. Arkos bendruomenėje derinam organizacinius dalykus ir bendruomeniškumą. Iš to derinimo kyla daug dovanų ir iššūkių. Yra poreikiai, mes juos matome, kurie yra būtini patenkinti, todėl turime susiorganizuoti, turėti ritmą, išmanymą. O bendruomeninė dalis suteikia skonio, gylio, pilnatviško išgyvenimo bendrai visuomenėje. Tuomet Arkos organizacija gali liudyti visuomenei, kad esame skirti ir jai. Turime nuolat budėti, kad liudytume žmonių su intelekto negalia dovanas, ne tik teiktume paslaugą“.

„Kiekvieno žmogaus vertės išgyvenimas per darbą, per kasdienybę, yra mane labai vežanti patirtis“.


„Socialinėse dirbtuvėse ateinam, susirenkam, būna malda, pasiskirstom į veiklas, būna pietūs, tada susitvarkom, tada vėl į veiklas, ir pusę penkių namo. Veiklos yra keramika, lauko darbai ir kartais virtuvė. Man labai patinka keramika, darom puodelius. Kai šveičiam, pareini balta nuo kojų iki galvos“.


„Problema yra ta, kad kai asmeniui su intelekto negalia sueina 18 metų, tėvai gauna skambutį iš socialinės srities darbuotojų su siūlymu susitvarkyti veiksnumą. „Veiksnumo susitvarkymas“ yra tai, kad iš žmogaus su intelekto negalia yra atimamas veiksnumas, ir jisai negali daugiau nieko daryti. Nors žmogus gali daug, jis gali dirbti, kurti, priimti daug sprendimų.“


„Kai atgavau veiksnumą, galiu susitvarkyti pinigėlius, galiu pati viena važinėti viešuoju transportu, eiti balsuoti. Esu laiminga. Ir net atšventėm“.


„Krikščioniškų socialinių iniciatyvų Forumas mums yra tarsi kompasas, link kur mes turime eiti. Tai leidžia mums suprasti, kas mes nesame vieni“.


„Krikščioniškose vertybėse žmogui reikia ryšio su kitu žmogumi, ir tai yra fundamentalu“

„Žmonės su intelekto negalia labai mato žmogaus širdį“


Spauskite ant nuotraukos norėdami paklausyti.



19 views
bottom of page